Nurmenukk on hinnatud rahvapärane ravimtaim oma mitmete kasulike omaduste poolest. Nii lehti, õisi kui ja risoomi koos juurtega võib kasutada ravimina. Kõrgelt hinnatakse nurmenuku noori kevadisi lehti, mis sisaldavad suures koguses C-vitamiini. Tarvitada võib lehti värske salatina, kuid ka kuivatamisel võib säilida suur kogus vitamiine. Lisaks saab nurmenukust valmistada teed, salve, siirupeid jms.

Nurmenukku teatakse kui köhavastase ja röga lahtistava vahendina. Ta suudab ära võtta peapöörituse, peavalu ning on rahustava toimega. Lisaks on ta antibakteriaalne, mõjub hästi südamele, leevendab liigesevalu, on higistamaajav ja keha puhastav.

Ettevaatlik tuleb olla juurte tarbimisega - üleannustamisel võib esineda iiveldust, kõhulahtisust ja oksendamist. Ka lehed pole toidulisandina soovitatavad lastele või ülitundlikele inimestele.

Loe nurmenuku kasutamisest pikemalt Eesti Loodusest


  • Kuidas teha nurmenuku veini, teed või siirupit võid lugeda näiteks siit
  • Retsepte, milles kasutatakse nurmenukku leiab siit